Vo svete futbalu sa šíri priekupníctvo a stávkové podvody

21.07.2011 Celý región

LONDÝN 21. júla (WEBNOVINY) - Vo futbalovom svete sa rozmohlo priekupníctvo s hráčmi z chudobných krajín naviazané na stávkové podvody.

Na jav súvisiaci s ovplyvňovaním výsledkov stretnutí upozornil šéf bezpečnosti Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Chris Eaton.

Muž zodpovedný za odhaľovanie tohto druhu korupcie predpokladá, že podvodníci sprostredkujú hráčom zmluvy s klubmi a potom od nich žiadajú, aby sa postarali o želané výsledky.

"Je to druh obchodovania s bielym mäsom, priekupníctvo s úmyslom páchať trestnú činnosť. Existujú príklady futbalistov, ktorí odmietli poslúchnuť a skončili na ulici. Máme zatiaľ iba nepodložené dôkazy, ale je jasné, čo sa tu deje," povedal bývalý pracovník Interpolu Eaton a priblížil postup špekulantov: "Sústreďujú sa na hráčov z chudobných pomerov. Obchádzajú mládežnícke súťaže a získavajú si rodiny, ktoré sa nechajú nalákať na vidinu peňazí. Ponúkajú zmluvy s možnosťou hrať v Európe alebo Južnej Amerike. Investujú do hráčov a rozhodcov a očakávajú výnosy - berú si od nich svoju úrodu."

Podľa Eatona FIFA hľadá spôsob, ako s ovplyvňovaním výsledkov bojovať. Na svetových šampionátoch hráčov do 17 a 20 rokov organizuje školenia na túto tému. "Títo ľudia sú zločinci a sú organizovaní. Dobre ich platia a majú dlhodobé plány. Sú skutoční a predstavujú nebezpečenstvo pre čistotu a morálku športu. Nemožno ich podceňovať," varoval Eaton.
 

Vyberte región